Az Arabin pesszáriumról

Az Arabin pesszárium egy orvosi szilikon gyűrű, amivel a méhszájat meg lehet erősíteni, ezáltal elkerülhető a műtéti méhszájzáró műtét, az ún. cerclage.

Ez a cerclage pesszárium egy olyan eszköz, amivel méhnyak elégtelenséggel rendelkező terhességeket lehet kezelni a cervix védelmével, és a keresztcsont felé való hátrafordítással.
Főként olyan terhességekben lehet erre szükség, ahol az előzményben méhszáj elégtelenség miatt bekövetkezett középidős vetélés, koraszülés volt, valamint multiparitás, iker terhesség, komoly fizikai igénybevétel (pl.: álló munka) szerepel. Ezen indikációk mellett alkalmazható olyan terhesek esetében akiknél a kismedencei szervek előesése (prolapsusa) észlelhető. Minden olyan esetben is alkalmazható, amikor észleljük a méhnyak idő előtti megrövidülését.

Táblázat:
Arabin pesszárium előnye a cerclage műtéttel szemben

  • ambulánsan felhelyezhető, akár azonnal
  • nem szükséges műtéti altatás
  • felhelyezése nem jár műtéti kockázattal
  • bármikor levehető
  • ugyanolyan hatékony, mint a cerclage műtét

Miért segít a koraszülés megelőzésben?
A pesszárium részben mechanikailag összefogja a méhszájat, de nem ez a fő hatásmechanizmusa, sőt, inkább a méhszáj szélességénél kissé vastagabbat kell felhelyezni, nehogy szorítson és szöveti elhalást okozzon. Valószínűleg azért hatásos, mert a méhszájra nehezedő terhet a hüvelyboltozatok felé vezeti el, valamint tartást ad a méhnyaknak és a keresztcsont felé irányítja, ezáltal nagyobb terhet visel el.

Mikor alkalmazzuk?
Hüvelyi ultrahang vizsgálattal meghatározzuk a méhnyak hosszát, a méhszájat egyszeres és többszörös terhességekben egyaránt fekvő és álló helyzetben.
Azon terhességekben melyekben a méhnyak megrövidült és a méhszáj kitágult különösen hasznos lehet ez az eszköz.

Ez a gyűrű fájdalommentesen és egyszerűen felhelyezhető. Felhelyezése előtt a hüvelyi fertőzések kizárása, szükség esetén kezelésük ajánlott. De a fertőzés kezelhető a gyűrű felhelyezésével párhuzamosan is.

Hol kapható a pesszárium?
Magyarországon Győrben a Gynocont Kft.-től lehet megrendelni (http://www.gynocont.com), vagy a Tim-Medical szülészet-nőgyógyászati munkacsoport rendelőjében (www.tim-medical.hu) lehet megvásárolni és rögtön fel is helyeztetni egy vizsgálati díjért. Esetleg közvetlenül a gyártótól Németországból (http://www.dr-arabin.de/e/cerclage.html ).

Milyen mellékhatása lehet?
A felhelyezés nem fájdalmas, maximum kissé kellemetlen. A gyűrűt a várandós a nem érzi, nem okoz kellemetlen érzetet, vagy fájdalmat.
Bár a pesszárium orvosi alkalmazású szilikonból készült, mégis krónikus folyást okozhat. Emiatt gyakran kell hüvelyi kúpokat alkalmazni a viselése mellett.

Mekkora gyűrűt válasszunk?
Általában egyszeres terhesség esetén a választandó gyűrűvastagság 21-25mm, többszörös terhességek, vagy kismedencei prolapszus esetében 25-30mm. A gyűrű alsó és felső nyílásának szélessége egyéni anatómiai viszonyok függvényében választandó meg.
Az Arabin gyűrű megrendelhető perforált és nem perforált formában is. A perforáció lehetővé teszi a váladék kiürülését.

Méretek és Típusok:

Klasszifikáció alapjai:

  • Alsó nagyobb átmérő (65,70mm)
  • Vastagság (17,21,25,30mm)
  • Felső kisebb átmérő (32, 35mm)

Felhelyezés:
A felhelyezés előtt végezzünk még egy hüvelyi ultrahang vizsgálatot, hogy lássuk milyen állapotban van a méhszáj a kezelés elkezdésének napján. Utána vegyünk hüvelyváladék tenyésztést.

A pácienst a nőgyógyászati vizsgálóágyra fektetve nyugtassuk meg, hogy nem fog fájni a felhelyezés, mert csak egy puha, szilikongyűrűről van szó. Távolítsuk el a pesszáriumot a csomagolásából és kenjük be valamilyen síkosító anyaggal (paraffin olaj, bórax-glycerin oldattal, krémmel stb.). A gyűrűt fogjuk a mutató és hüvelykujjunk közé és nyomjuk össze a közepénél. Óvatosan vezessük be a hüvelybe úgy, hogy a kisebb nyílás legyen a felső irányba. Tereljük a gyűrűt egyre magasabbra, majd 90 fokkal fordítsuk be, hogy a kisebb nyílás legyen a méhszáj irányában. Óvatosan terelgessük a gyűrűt, mígnem a portio bele nem kerül a gyűrű kisebbik szájadékába úgy, hogy pesszárium harangjában érezzük a méhszáj 1-2 cm-es részét. A műveletet itt hagyjuk abba. A gyűrű ezek után megtalálja a saját helyét és nem szorul további igazgatásra.

A felhelyezés után 5 napig használjon hüvelyi kúpot (Nystatinos kevert kúp, vagy bórax-glycerines kúp).

A gyűrű ellenőrzése:
A terhesgondozás során kézzel történő (bimanuális) vizsgálattal érezni kell, hogy a harang alakú pesszáriumban a méhszáj benne van, a kisebb nyíláson átér a méhszáj legalább 1-2 cm-es hosszúságban.
A szilikon gyűrű ultrahang árnyékot ad, ezért csak az ún. Goya-féle módszerrel vizsgálható: Hüvelyi ultrahang vizsgálattal a transducert a harang alá kell buktatni, a hátsó hüvelyboltozat irányába, és akkor megítélhető a méhnyak hossza.

Az Arabin pesszárium hatékonysága a koraszülés megelőzésében

Dr. Maria Goya és munkatársai végeztek egy klinikai vizsgálatot, melyet 2012-ben a Lancetben publikáltak. Ez az első olyan vizsgálat, amelyben az egyébként évtizedek óta alkalmazott megelőzési mód eredményességét randomizált klinikai próba keretében tesztelték.

A tanulmányba öt kórházban összesen 15 ezer nőt vontak be, akik valamennyien ultrahangos vizsgálaton estek át a 20. és a 23. terhességi hét között. Közülük 380-nál tapasztalták a méhnyak megrövidülését. A várandós nőket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik 190 fős csoport tagjai pesszáriumot kaptak, míg a másik csoportba került nők nem.

A pesszáriumos csoportban 12 újszülött jött világra a 34. terhességi hét előtt (6 százalék), míg a másik csoportba 51 (27 százalék). Káros mellékhatásokról nem számoltak be a pesszáriumot viselő nők.
Egy másik vizsgálatban, amelyet 2013. januárjában publikáltak az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology nevű szaklapban, azt a megfigyelést tette Dr. Goya, hogy az Arabin pesszárium, a méhszájzáró (cerclage) műtét és a hüvelyi progeszteron kezelés hatékonysága között nincs szignifikáns különbség a koraszülés megelőzésében.

További információk:
Alkalmazási leírat letöltése (http://koraszulesmegelozes.hu/sites/default/files/letoltesek/arabin_betegtajekoztato.pdf)

Dr. Arabin honlapja (http://www.dr-arabin.de/e/cerclage.html)