Hüvelyi progeszteron kezelés

Bevezető

A progeszteron olyan szteroid hormon, melyet kezdetben a corpus luteum (sárga test) termel körülbelül a 12. hétig, amíg a kialakuló a méhlepény fokozatosan át nem veszi tőle ezt a szerepet. Normál értéke a lutealis fázisban (ovulációtól a vérzés első napjáig): 5,3-86 nmol/l. Hatására a méhnyálkahártya mirigyesen átalakul, secretiós fázisba kerül, és alkalmassá válik az embrió befogadására, a beágyazódásra. Simaizom-relaxációs hatásával csökkenti a méh kontrakciós képességét, és ezzel segíti a beágyazódott embrió további fejlődését, a terhesség megmaradását, melyet feltételezett immunoszupresszív (immunvisszaszorító) hatása is támogathat. Ezen tulajdonságai okozhatják a koraszülések és vetélések számának csökkenését a magas kockázatú várandósoknál, akik megelőzésként magas dózisban használják a progeszteron-készítményeket.

3 formában alkalmazható: szájon át, hüvelyi úton vagy injekció formájában. (A pontos adagolást és gyógyszerneveket a „Gyakorlat” pontban foglaltuk össze)

A szájon át történő alkalmazás nagyfokú együttműködést kíván a betegek részéről és viszonylag több hátránya van. Először is szélsőséges értékeket mutat a vérben mérve, mely függ az egyéni gyomortelődési sebességtől és a lebontási sebességtől, mely mind egyedi. Mellékhatásai, mint a hányinger, émelygés, szédülés, fejfájás és álmosság többször előfordul szájon át történő szedése esetén.

A hüvelyi úton történő alkalmazás során lényegesen magasabb koncentráció érhető el a méhizomzatban, de vérszintje még mindig nem állandó, azonban sokkal jobban hasznosul, mint szájon át történő szedése esetén. Esetenként hüvelyi folyást és viszketést okozhat valamint hüvelyi vérzés jelenlétekor nem alkalmazható.

Az intramuscularis (izomba adott) injekció biztosítja a legoptimálisabb vérszintet, azonban Magyarországon egyelőre nem áll rendelkezésre csak egyedi import beszerzéssel.

Fenyegető vetélés

A spontán vetélés megelőzését és kezelését megnehezíti annak számos oka és eredete. Az egyik leggyakoribb ok a méhizomzat fokozott összehúzódási hajlama. Kimutatták, hogy a progeszteronnak tocolyticus (méhizom-összehúzódásokat leállító) hatása van a sejtekből történő kalcium kiáramlásának akadályozása révén, valamint csökkenti a prosztaglandin szintézist és az oxytocin receptorokhoz való kötődését, melyek mind idő előtti méhtevékenységet váltanak ki.

Csak magas dózisban fejti ki efféle jótékony hatását, melynek napi mennyisége 300-800 mg.

Habitualis (ismétlődő) vetélés

Ismétlődő vetélésről 3 egymást követő terhességi veszteség után beszélünk.

A leggyakoribb okok között a sárgatest elégtelensége és az immunrendszer fokozott működése, trombózisra való hajlam állhat. Az anyai szervezet számára a kialakuló embryo örökítő anyagát tekintve félig idegennek számít (apai eredetű része). Normál terhességben az immunrendszer ilyenkor egyfajta blokád alá kerül, amennyiben ez a rendszer nem működik megfelelően, spontán kilökődés/vetélés következhet be. A progeszteron blokkolja a természetes immunrendszer által termelt ölő sejteket, így az anyai szervezet befogadóvá válik egy kezdődő új élet számára.

A sárgatest elégtelenség kivédésére a lehető leghamarabb, már az ovulatio után el kell kezdeni a progeszteron pótlását, ugyanezt az eljárását alkalmazzák az asszisztált reprodukciós eljárások után.

Dr. Csapó Árpád (Szeged, 1918. jan. 15. – St. Louis, USA, 1981. febr. 7.) szülész-nőgyógyász a 60-as években kimutatta, hogy a progeszteron rendkívül fontos szerepet játszik a várandósság alatt (Csapó-féle libikóka-elmélet). A progeszteron megfelelő koncentrációja a méhizomzatban képes ellensúlyozni a prosztaglandinok és az oxytocin méhizom-stimuláló tulajdonságait: képes csökkenteni a méhizomzatban az oxytocin-receptorok számát, valamint a magzati elemek által termelt prosztaglandinok mennyiségét. A progeszteron-védelemben zajló koraszülésre magas kockázatú terhességeknél 36%-ban történt koraszülés a 34. terhességi hét előtt, míg a placebo csoportban 54% volt a koraszülések aránya a magas rizikójú csoportokban.

A folyamat lassúsága miatt azonban a progeszteron önmagában hosszútávra nyújt védelmet, akut tocolysisre nem alkalmas.

Hüvelyi progeszteron kezelés

A hüvelyi progeszteron kezelés hatékonyságának vizsgálatára több kutatócsoport is figyelmét szentelte.

John Wiley és munkatársai 2012-ben a 3 fő koraszülés megelőzési módot hasonlították össze:a hüvelyi pesszáriumokat (Arabin-gyűrű), a cerclaget (méhnyakzáró műtét) és a hüvelyi progeszteron kezelést. Azokat a hölgyeket vették be vizsgálataikba, akiknél korábban spontán vetélés vagy a 34.hét előtt koraszülés zajlott le. A 16. terhességi héttől mérték a méhnyak hosszát hüvelyi ultrahang segítségével 1-4 hetente. Rövidnek tekintették a 16. héten 30 mm alatt valamint a 23.hét környékén 24 mm alatt. Ezen várandósok csoportja 200 mg hüvelyi progeszteron kezelést kapott esténként egy alkalommal valamint életmódi tanácsokkal látták el őket: a megerőltető testmozgást és a hosszantartó állást kellett kerülniük, egyebekben más életmódi tanácsban nem részesültek. Vizsgálataikból az derült ki, hogy a 3 módszer hatékonysága közel azonos, kombinálva pedig összegződik jótékony hatásuk.

Cerclage-műtét Hüvelyi progeszteron Hüvelyi pesszárium
Koraszülés 37.hét előtt 44% 46% 45%
Koraszülés 34.hét előtt 28% 32% 12%
Koraszülés 28.hét előtt 14% 14% 7%

2008-2010 között R.Romeo és munkatársai több centrumban végeztek randomizált, kettős vak, placebo-kontroll vizsgálatot tünetmentes várandósoknál egyes (nem iker) terhességekben, akiknél az ultrahang megrövidült méhnyak-hosszt igazolt (19+0-23+6. héten: 10-20mm). A kiválasztás során a várandósok 2,3 %-ánál volt igazoltan rövidebb méhnyak, őket vonták be a vizsgálatba. A kezelt/kontroll csoport a 20-23.héttől a 36+6.hétig hüvelyi progeszteron gélt kapott (90 mg naponta). A kezelés a 36+6 hétig vagy a burokrepedésig vagy a szülésig folytatódott, attól függően, melyik következett be hamarabb. 2 hetente végeztek ultrahangos méhnyakhossz kontrollt. A vizsgálat során a mellékhatásokban nem volt különbség a két csoport között, azonban a 33. terhességi hét előtti koraszülések száma 45%-kal csökkent és a koraszülöttek életkilátásai is jelentős javulást mutattak.

Hüvelyi progeszteron kezelés Placebo csoport
Koraszülés a 28.hét előtt 5,1% 10,3%
Koraszülés a 35.hét előtt 14,5% 23,3%
Resp.distress syndroma 3,0% 7,6%
Újszülöttkori halálozás 1,3% 2,2%
Születési súly 1500 g alatt 6,4% 13,6%

Mint láthatjuk tehát a porgeszteronnak igenis van létjogosultsága a fenyegető vetélés, a habituális vetélés és a koraszülés megelőzésében!

Gyakorlat

A mai gyakorlatban a progeszteron készítményeket fenyegető vetélés, habitualis vetélés és koraszülés megelőzésére a 12. terhességi hétig alkalmazzuk, 12. hét betöltése után fokozatosan csökkentjük és elhagyjuk, majd 20.héttől a 36. hét betöltéséig ismét alkalmazzuk.

Készítmények:

Utrogestan 100mg hüvelykapszula és tabletta
Hatóanyag: progesterone
Adagolás: 3x1-4x2 hüvelybe vagy szájon át
Beszerzés: Magyarországon vénykötelesen kapható készítmény
Árak: 30db kb. 1600 Ft

Duphaston 10 mg tabletta
Hatóanyag: dydrogesterone
Adagolás: 2-3x1 tabletta szájon át
Beszerzés: Magyarországon vénykötelesen kapható készítmény
Árak: 20db kb.1500 Ft

Crinone 80mg/g hüvelygél
Hatóanyag: progesterone
Adagolás: napi 1x hüvelybe felhelyezni
Beszerzés: Magyarországon vénykötelesen kapható készítmény
Árak: 15db kb. 9000 Ft

Proluton Depot 250 mg injectio
Hatóanyag: hydroxyprogesterone caproat
Adagolás: intramuscularis injectio heti 1x
Beszerzés: Magyarországon nem kapható, beszerzése vénykötelesen gyógyszerfutár cégekkel külföldről behozatható.
Árak: 5-10 db ampulla rendelése esetén kb. 2500 Ft/ampulla

A fent leírt készítményekről olvasható információ csak tájékoztató jellegű, alkalmazását szülész-nőgyógyász orvos állítja be, ettől eltérni nem szabad! Az árak csak tájékoztató jellegűek. A készítményekről további információt kezelőorvosától, gyógyszerészétől kérhet!