Ágynyugalom

Fektetéssel és ágynyugalommal csökkenthető a koraszülés kockázata?

Számos tanulmány foglalkozott már a fenti kérdéssel: a fejlett országokban 5-10% a koraszülések aránya az élveszületésekhez képest. Különböző források gyakran egymásnak ellentmondó eredményeket közölnek.

Az elmúlt néhány évben a koraszülés arányát tekintve bizonyos mértékű növekedés volt megfigyelhető a fejlett országokban, elsősorban az USA-ban, de észak-afrikai országokban is jellemző a növekedés.I

Mit is jelent az ágynyugalom?

A terhesség alatti ágynyugalom növeli a méhlepény véráramlását és kismértékben az újszülött születési súlyát is. Időszakos fektetés javasolt lehet a következők fennállásakor:

  • Magas vérnyomás
  • Hüvelyi vérzés vagy méhlepény-elégtelenség
  • Méhnyak szerkezeti rendellenesség
  • Összehúzódások vagy a korai vajúdás más tünetei
  • Ikerterhesség
  • Magzati súlyretardáció (IUGR)- növekedési lemaradás, alultápláltság

Egyes esetekben a terhesség alatti fektetés egyszerűen az aktív munkavégzés időszakos csökkentését jelenti. Ilyenkor csak a nehéz dolgok emelését, illetve a megterhelő munkát kell kerülni. A súlyos pszichoszociális és munkahelyi stressz szintén ide tartozik.

Más esetekben szigorúbbak a szabályok. Esetenként az idő legnagyobb részében ülő vagy támaszkodó helyzetben kell maradni és csak a legszükségesebb dolgok elvégzésére szabad felkelni. Még szigorúbb korlátozást jelent a szó szerinti teljes ágynyugalom - előfordulhat, hogy ez az eset kórházi ellátást igényel, esetleg az ágy végének kb. 10 cm-es megemelt helyzetében (ún. Trendelenburg-helyzetben).

Mindezek jelentős változást hozhatnak a kismama életvitelében. Érzelmileg korlátozva, izolálva érezheti magát. Hangulatváltozások, szorongás és depresszió gyakoriak lehetnek - nem csak a kismamánál, de a partnerénél is. Szülés után időbe telhet, míg az izomzat és a szív- és érrendszer működése újra a régi lesz - ez lassíthatja a mindennapi életvitelhez való újra hozzászokást.II

Egyes felmérések eredménye alapján a koraszülés kockázata a 34. terhességi hét előtt csökkenthető a következőkkel: nem-szteroid gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, nyílt méhszáj művi korrekciója (Arabin-pesszárium vagy cerclage műtét), valamint ágynyugalom, hüvelyi progeszteron készítmények. Ezek a módszerek olyan kismamák esetében bizonyultak hasznosnak, akiknél a méhszáj-méhnyak területen valamilyen szerkezeti rendellenesség áll fenn. A koraszülés kockázatán kívül ezzel a terápiával különböző magzati betegségek kockázata is csökkenthető.III

Más kutatások azonban épp az ellenkező eredményre vezettek:

Egy felmérés során vizsgálták az ágynyugalom hatásait, mint megelőző módszert a koraszülés ellen. Az így kapott eredményeket összehasonlítva a szintén veszélyeztetett, de nem fekvő kismamák eredményeivel, az elemzés során nem találtak egyértelmű bizonyítékot az ágynyugalom kifejezetten koraszülést megakadályozó hatására.

Ugyanakkor az a feltevés, mely szerint a munkavégzés vagy nehéz tárgyak emelése pozitív hatással lenne a terhesség kimenetelére sem nyert bizonyítást.

Szakirodalmi vizsgálatok szerint a munkavégzés (mozgás, sport) előnyös lehet várandósság során és egy megfigyelésen alapuló tanulmány közlése szerint ez kellően védheti a kismamákat a koraszüléstől. Ugyanakkor, a felmérés kivitelezésével kapcsolatos nehézségek (széles hibahatár, hiányos adatok) miatt meglehetősen nehéz megbízni az ilyen jellegű megfigyelésen alapuló tanulmányokban. Amíg egyes vizsgálatok szerint általánosan igaz, hogy hosszú munkaórák és nehéz tárgyak emelése összefügg a koraszüléssel, más felméréseknek megfelelően a munkavégzés gyakoriságát és időtartamát figyelmen kívül hagyva nincs számottevő kapcsolat a fentiek között.IV

Nem sikerült bizonyítani azt a feltevést, mely szerint a szülés előtti fekvő nyugalom hatékony megelőzési módja a koraszülésnek, a magzati növekedés visszamaradásának, valamint hatásos a terhességi idő meghosszabbításában és az újszülött születési súlyának növelésében.V

Mi tehát a válasz a kérdésre?

Egymásnak ellentmondó eredmények alapján nehéz megállapítani, hogy mi az optimális - a kismama testi adottságai, a terhesség addigi előmenetele befolyásolják a későbbi kimenetelt is. Több tanulmány végeredményben azt közli, hogy a 34. terhességi hétig az ágynyugalom (más terápiával kiegészítve) csökkentheti a koraszülések arányát - figyelembe véve minden terhesség egyediségét, fontos a folyamatos konzultáció a nőgyógyásszal.

Saját tapasztalat:

A várandósok pihentetése kézenfekvő és természetes reakciója a várandósoknak és a kezelőorvosnak egyaránt a fenyegető koraszülés eseteiben. Nagy valószínűséggel a tiszta méhszájelégtelenség eseteiben, valamint a jelentős stressz faktor okozta koraszülésben a fektetés használ. Egyszerű józan paraszti ésszel is belátható, hogy a méhszájra és a burokra ható nyomás csökken azzal, hogy a kismama nem mozog, emel annyit, így a hasüregben lévő nyomásingadozás is csökken. Álló helyzetben a legnagyobb nyomás a burok legalsó pólusára nehezedik, valamint a méhszájnak kell megtartania a terhesség súlyát.

A stressz okozta magasabb kortizol hormonszint valószínűleg részben hozzájárul a koraszülés beindulásához. Ezt misem bizonyítja, mint hogy a szociális faktor igen komoly tényezője a koraszülés rizikójának. A rosszabb szociális körülmények között élők, akiknek még terhesség alatt is dolgozniuk kell, nagyobb koraszülés rizikónak vannak kitéve. Természetesen a rossz szociális körülményekhez általában hozzátartozik az alultápláltság, a gondozás hiánya és rosszabb higiéne.

Saját praxisunkban akik stresszes vagy nagy fizikai terheléssel járó munkát végeznek, azokat táppénzre javasoljuk, vagy a munkahelyen könnyített munkakörülményeket vagy otthoni munkavégzést kérünk. Fenyegető koraszülés eseteiben egyértelműen kímélő életmódot javaslunk, nyíló méhszáj esetében fekvést.

Ha valakinek kímélő életmódot javaslunk, az nem azt jelenti, hogy egésznap vigyázzállásban kell otthon feküdnie. Egyszerűen csak kiemeljük a stresszes, vagy megterhelő hétköznapokból. Kinyílt méhszáj esetén, vagy méhen belüli retardáció eseteiben a szigorú ágynyugalom, a tapasztalataink szerint jelentősen hozzájárul a javuláshoz és a terhesség meghosszabbításához.

A lényeg itt is az egyéni megítélés és az individuális kezelés.

A cikket írták: Dóka Júlia és Dr. Timmermann Gábor

IPreterm birth; David M. Haas 2011

IIBed rest during pregnancy: Get the facts by MayoClinic Staff

IIICervical incompetence prevention randomized cerclage trial: Emergency cerclage with bed rest versus bed rest alone ☆; Sietske M Althuisius, PhDa, Gustaaf A Dekker, PhDb, Pieter Hummel, PhDc, Herman P van Geijn, PhDa ; From the Division of Maternal-Fetal Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Vrije Universiteit Medical Center,a Lyell McEwin Hospital, Adelaide University,b and Medical Center Alkmaar.c Australia

IVRandomized controlled trials are needed to close the evidence gap in the prevention of preterm birthby Kwegyir-Afful E, Ijaz S, Räsänen K, Verbeek J

VLack of evidence for prescription of antepartum bed rest; Judith A Maloni