Idő előtti fájástevékenység

A koraszülések 25-30%-a indul meg ilyen mechanizmussal. Az idő előtti fájástevékenység azt jelenti, hogy a vajúdás a 37. hét előtt indul meg rendszeres fájásokkal, zárt méhszáj és álló burok mellett. Általában a vajúdás előtt már régóta fennálló fokozott méhtónus vagy jósló fájások is megfigyelhetők, ilyenkor a méhnyak rövidülése, belső méhszáj nyílása is észlelhető.

Mi az oka?

Az ilyen mechanizmusú koraszülés az oxytocin érzékenység - a progeszteron és a prosztaglandinok egyensúlyának megbomlása miatt következik be, mely a uterus oxytocin érzékenységének a javára tolódik el (Csapó-féle libikóka). Az egyensúly eltolódásának oka többnyire gyulladás vagy hajlam kérdése.

Az egyensúly helyreállítható kívülről bevitt progeszteronnal ( lásd Hüvelyi progeszteron kezelés).

Az egyensúlyt néha a gyulladás okozta prosztaglandin szint emelkedés borítja fel. Ilyenkor a gyulladást kell kezelni (antibiotikum, gyulladás csökkentők). De a méhizom lazító gyógyszerek is hatásosak lehetnek a vajúdás leállítására. ( Lásd Méhtevékenységre ható gyógyszerek )

Megelőzés:
A 17-hydroxy progesteron caproat kezelés hatásosságára számos bizonyíték jelent meg a nemzetközi szakirodalomban. Több olyan tanulmány is készült, melyet az evidencián alapuló nyugati orvoslás legszigorúbb kritériumai alapján végeztek el (azaz multicentrikus, randomizált, placebo kontrollált, kettős vak vizsgálat) - Di Renzo 2005, Nikolaides 2011, Alfirevich, Goya 2013. Mindegyik vizsgálat egyértelműen a koraszülések számának szignifikáns csökkenését észlelte.
Magyarországon két készítmény alkalmas az ilyen kezelésre: A hüvelyi használatú Utrogestan (2x1) és az egyedi importtal Ausztriából beszerezhető ún. Proluton depot injekció. A kezelés hátránya, hogy a már megindult vajúdást nem lehet akutan leállítani vele. Preventív, megelőző kezelésre viszont kiváló. Mindazoknak javasoljuk, akinél az előzményben ilyen mechanizmusú koraszülés zajlott le, vagy a 12. hét után fenyegető vetélés, vagy fenyegető koraszülés tüneteivel kezelik. Rövidülő méhnyak esetén szintén ajánlott a progeszteron pótlás.

A fájásokról, méhtevékenységről:
Szerencsére a 37. hét előtti méhtevékenység nem feltétlenül jelent vetélést, koraszülést. A várandósok már a koraterhességben érezni szoktak alhasi panaszokat. Gyakran úgy festik le ezt, mint a menstruáció előtti érzést, mintha "meg akarna jönni". Ez valószínűleg a terhesség miatti méhnövekedés jele. Oldal irányú, lágyék felé sugárzó húzó jellegű érzést valósznűleg a méhszalagok húzódása okozza és szintén nem kóros.
A 16. héttől kezdve a várandósok egyre gyakrabban észlelik a méh teljes vagy lokális összehúzódását, mely a 20. hét után már szinte nap mint nap találkoznak ilyen érzéssel. Ha csak napi néhány alkalommal érzik, ez szintén természetes. Valószínűleg a méhizom saját trenírozza ezzel, néha ingerület keletkezik az izomzatban, vagy a magzat egyre intenzívebb és erőteljesebb mozgása váltja ki.

De mikor lehet valóban baj?

Koraterhességben a kifejezetten erős, mentruáció szerű görcsök és a vérzés jelenthet fenyegető vetélést.

12. hét után valódi fenyegető vetélés és koraszülés tüneteit akkor vehetjük komolyan, ha egyrészt a méh tónusa fokozódott, azaz szinte folyamatosan kemény a méhizom. Másrészt ha a méh aktivitása, összehúzódása rendszeressé válik, a napi néhánynál jóval gyakoribb. Azaz akár óránként többször is észleli a kismama, vagy még gyakoribbá válnak a teljes méhösszehúzódások. Ez már a vajúdás beindulását is jelentheti. Ha a fokozott tónus mellett hüvelyi ultrahang vizsgálattal vagy kézzel történő vizsgálattal a méhnyak rövidülését észlelik, vagy a belső méhszáj nyílását (tölcséresedés, funneling- lásd: Koraszülés előrejelzés - ultrahang jelek).

Hogyan lehet leállítani a leghatékonyabban az idő előtti fájástevékenységet?

Először is meg kell különböztetnünk a fenyegető koraszüléses eseteket a már beindult koraszülés eseteitől.
A fenyegető koraszülés tüneteit a progeszteron adásán túl méhizom lazító készítményekkel lehet csökkenteni, szükség esetén antibiotikummal szűntethető meg a gyulladás, mely fentartja a tüneteket.

Fenyegető koraszülés esetén használható kezelési módok

 • Pihenés, relaxáció, stresszmentesítés
 • Meleg borogatás, melegvízes tusolás
 • Magnézium - tabletta, sz.e. infúzió
 • Calciumcsatorna blokkoló: corinfar tabletta vagy spray
 • Béta mimetikumok: Gynipral tabletta, Brycanil spray
 • Antibiotikum
 • Gyulladáscsökkentők
 • Nyugtató: Seduxen, Pipolphen
 • Steroid profilaxis!
 • Koraszülött ellátásra berendezkedett intézménybe szállítás in utero

Megindult vajúdás esetén sajnos kevés a siker. Az a tapasztalat, hogyha valóban beindul a vajúdás, ritkán állítható meg, inkább csak késleltethető a koraszülés. Ez is hasznos lehet, mivel a 34. hétnél fiatalabb koraszülés esetén a tüdőérlelő szteroid profilaxisnak 48 órára van szüksége hogy teljesen kifejtse a hatását és a kismamát olyan intézménybe kell szállítani, ahol van koraszülött ellátás. Ehhez nyerhetünk időt a vajúdás időleges leállításához.

Megindult vajúdás esetén használható kezelési módok a fentieken túl

 • Magnézium - infúzió
 • Béta mimetikumok: Gynipral infúzió, Partussisten infúzió
 • Antibiotikum iv.
 • Oxytocin antagonista infúzió- Tractocyl - atosiban
 • Steroid profilaxis
 • Koraszülött ellátásra berendezkedett intézménybe szállítás in utero lehetőség szerint

Saját tapasztalat
Az ilyen típusú koraszülések megelőzésére 17-hydroxy-progesteron caproat intravaginális (Utrogestan hüvelyolyó) vagy intramuscularis injekcióval (egyedi importtal behozatott Proluton depot) való bevitelét alkalmaztuk olyan várandósokon, akiknél magas rizikót mutattunk ki. A progeszteron kiegészítést a várandósság 16. és 32. hete között alkalmaztuk. Ezt csak azoknál adtuk, akiknek az előzményben volt már ilyen mechanizmusú koraszülésük, azaz 3 várandósnál. Mindhárom várandós a fenti kezelés mellett a 37. hét után szült.