A Koraszülésről

Definíció:

Milyen esetben beszélünk koraszülésről?
A terhesség normális esetben 40 hétig tart. Koraszülésről akkor beszélünk, ha az újszülött a betöltött 24. és 36. terhességi hét között születik vagy a 2500 grammos születési súlyt nem éri el, de már meghaladja az 500 grammot, vagy életjelenséget mutat a magzat a világra jöttekor (WHO 1961.). A modern koraszülöttgyógyászat fejlődésével ezeket a határokat már túlléptük. Már több eset is volt, ahol 500 gramm alatti vagy 24. hétnél fiatalabb terhességből született koraszülöttet sikerült megmenteni. Ugyanakkor manapság egy mondjuk 35. hétre született 2000 grammos koraszülöttnek szinte ugyanolyanok az életkilátásai, mint egy időre született érett újszülöttnek, és előbb utóbb utoléri a társait.

Orvosi kifejezések:
• partus praematurus - koraszülés 1000 gramm felett
• partus immaturus - koraszülés 1000 gramm alatt
• partus dysmaturus - méhen belüli súlyretardációval született újszülött, nem feltétlenül
koraszülött
• igen-igen kissúlyú újszülött - 1000 gramm alatt
• igen kissúlyú újszülött - 1000 és 1499 gramm között
• kissúlyú újszülött - 1500 és 2499 gramm között

Miért probléma a koraszülöttség?
Egy újszülött minél kisebb súllyal születik a világra, annál rosszabbul tud alkalmazkodni a méhen kívüli élethez. A 12. hétig minden szervük kialakul, de még éretlen. A szervek telepeiben lévő szöveteknek érnie, differenciálódnia kell. Vannak szervek, amelyek elég korán elérik a méhen kívüli élethez szükséges mértéket. Azonban az egész szervezet összehangolt működéséhez legalább a 34. hetet el kell érnie egy magzatnak. Ha a 34. hét előtt születik, az életkilátás, és az egészséges élet esélye zuhan.
A 2500 gramm alatt született újszülöttek adják a születés körül (ún. perinatális) halálozás (mortalitás) 80%-át. A perinatális megbetegedés eseteinek a 90%-a is a koraszülöttek köréből kerül ki.
Ha a koraszülött túléli élete első évét, nagy az esély a születés körüli megbetegedés olyan formáira, mint az agyi károsodás miatti fogyatékosság (cerebral palsy), koordinációs zavarok, tanulási nehézségek, magatartási zavarok (hyperaktivitás), érzékszervi károsodások (rövidlátás, vakság, süketség). A koraszülöttek az időre született társaikhoz képesti lemaradásukat csak igen sokára (többnyire óvodás, iskolás korukra) hozzák be. Nagyon sok utókezelés, rehabilitációra, fejlesztésre szorulnak. A koraszülötteknek gyermekkorukban jellegzetes arcvonásaik és fejformájuk alakul ki. Ez annak köszönhető, mert életük első hónapjaiban még a csontosodás nem kellő mértékű. Ilyenkor még méhen belül a magzatok magzatvízben lebegnek, míg koraszülött társaikat többnyire oldalra fordított fejjel inkubátorban fekve nevelik, és a gravitáció súlyát kell elviselnie még gyenge szöveteiknek.

Ugyanakkor vannak szerencsés esetek, amikor a koraszülött erős, egészséges, és gyorsan
fejlődik, mindenféle maradandó károsodás vagy betegség nélkül.

Esetbemutatás:
Egy 26 éves először szülő várandósnál a 28. héten súlyos toxémia alakult ki. Magzata 28.
hetes korában 23. hetesnek megfelelő méretekkel rendelkezett, retardált volt. A várandós
egyre rosszabbul lett, és a magzat áramlási paraméterei is azt mutatták, ha nem fejezzük be
azonnal a terhességet, vagy a magzat hal el, vagy a kismama betegszik meg jobban.
Ekkor császármetszéssel megszületett a mindössze 480 grammos, súlyosan retardált
koraszülött, Krisztián. Az I. sz. Szülészeti Klinika PIC osztályán kezelték. Kezdetben
mindenki lemondott róla, majd napról-napra erősebb lett. Jól reagált a lélegeztetésre és szépen
fejlődött.
Ma 6 esztendős, normál óvodába jár, és egészséges. Úgy tűnik semmilyen maradandó
károsodása sincs, ami az ilyen súlyosan koraszülötteknél elő szokott fordulni. Mindenki
csodájára jár, hogy ilyen lehetséges.

Milyen gyakori a koraszülés?
A szülések 5-10%-a fenti definíció szerint koraszülés a fejlett országokban. Magyarországon évek óta 8% körüli az arány, nagyjából változatlan mértékű. Hogy miért? Tapasztalataim szerint a megelőzésre nem túl sok figyelmet fordítanak, valamint a fenyegető és megindult koraszülés esetén a terápia nem elég hatékony. Vannak olyan egyetemi klinikák, ahol a leghatékonyabb gyógyszereket nem is alkalmazzák, mert drága, illetve a szülészeti részleg finanszírozásába nem fér bele. A koraszülött részleg azonban más finanszírozás alá esik, és elég jó pontokat, így bevételt jelent intézményi szinten.
Valóban drágák a koraszülést leállító gyógyszerek?
Egy fenyegető koraszüléssel felvett várandóssal kapcsolatban az alábbi költségek merülnek fel:
Kórházi ápolás és ellátás költségei egy hétre kb. 50.000 Ft

Gyógyszerek:
• Antibiotikum kezeléshez egy doboz legolcsóbb amoxycillin + klavulánsav kombináció, esetleg clindamycin a penicillin érzékenyeknek (intravénás 2 nap + szájon át 5 nap): 8.000
• Magnézium infúzió: egy 500 ml Salsol + 4 gramm MgSO4: 1500 Ft
• Hüvelyi kúp: leggyakrabban a magisztrálisan készített bórsavas, nystatinos "kevert kúp"-ot szokták alkalmazni: 1000 Ft
• Szeroid profilaxis: 24 mg bethametasone ( 4 ampulla 6 mg-os): 2500 Ft
• Szükség esetén hexoprenalin infúzió: maximum 4 ampulla
• Végső esetben atosiban infúzió: ennek adagja 10-50 ampulláig lehetséges
A kezelés összköltsége: 65.000-200.000 forint/fő

És mennyibe kerül egy koraszülött ellátása?
A koraszülött részleg (PIC- perinatális intenzív centrum, vagy NIC - neonatológiai intenzív centrum), mint a nevéből is kitűnik, egy intenzív osztály. Itt 24 órás folyamatos munka folyik a legmagasabb szinten. A koraszülötteknek folyamatosan speciális eszközök (inkubátor, infúziók, intravénás és szájon át adott tápszerek, hypersteril körülmények) szükségesek. Egyes gyógyszereket, mint a légzést segítő ún. surfactant felületaktív anyagot aranyárban mérik. Még a ragtapasz is különleges, kifejezetten a koraszülöttek pergamen vékonyságú bőréhez készített. A személyzet magasan képzett, a nővérek szakápolói végezettségűek, és több orvos is 24 órás szolgálatot ad. A lélegeztetett kis pácienseknek rendszeres és költséges vizsgálatok szükségesek. A koraszülöttek néha hónapokig ezen az osztályon tartózkodnak, míg el nem érik azt az érettséget, amivel hazaadhatók, vagy normál gyermekosztályra helyezhetők. A költségek a születési súllyal fordítottan arányosak. Becsült adataink szerint a koraszülöttek ellátási költségei :
1500 gramm alatt 2.000.000 - 6.000.000 forint / fő
1500 gramm és 2500 gramm között 50.000 - 2.000.000 forint/fő

Akkor nem értjük, hogy mit spórol meg tulajdonképpen a tokolytikumokkal az Egészségbiztosítási Pénztár, vagy a magyar gazdaság??? Semmit! Legfeljebb az egyetemek rossz büdzséje kerül egyenesbe azzal, hogy nem költenek a várandósok korrekt kezelésére.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmit nem költenek, csak nem a hatékony gyógyszereket használják. Egyes klinikákon csak magnézium infúziót, antibiotikumot és szteroid profilaxist kapnak a várandósok. Az enyhébb eseteken segít ez a kezelés, de az előrehaladottabb állapotban lévő esetekben nem ér sokat.
Sok kórház szülszeti osztályán úgy működik egy fenyegető koraszülés menedzselése, hogy mindenféle elsődleges ellátás nélkül, vagy maximum magnézium infúzióval mentővel áthelyezik olyan központokba a várandóst, ahol van koraszülött ellátás (ha a koraszülés lezajlása előtt történik, ezt nevezzük in utero szállításnak). Sajnos ez néha több órát is igénybe vehet, miközben a terhes nem kap megfelelő gyógyszert. Ha a folyamat egy bizonyos ponton túlhalad, akkor már a leggondosabb kezelés sem segít leállítani a koraszülést. Ezt az időveszteséget lehetne csökkenteni, ha az OEP változtatna a fenyegető koraszülés kezelésében, és érdekeltté tenné a szülészeti osztályokat és a koraszülött intenzív osztállyal rendelkező intézményeket a megfelelő gyógyszerek alkalmazására.

És még nem is számoltuk az utókezelések, a rehabilitáció költségeit, az emberi oldaláról nem is beszélve (szülők táppénze, gondozási segélyek, fogyatékkal élők támogatásának költségei). Egy koraszülött nem kis anyagi és embertpróbáló teher egy család számára, mégha a végeredmény legtöbbször kárpótolja is a szülőket. Az az intézményvezető, aki ezt a gyakorlatot megengedi a saját intézményében, az vagy vak, és ezáltal alkalmatlan a gazdasági irányításra, vagy etikátlanul viselkedik!

Megelőzhető e a koraszülés?
Mint minden betegség, a korszülés is előfordulhat jelentősebb kiváltó ok nélkül.
Ugyanakkor megfelelő szűrések, rendszeres orvosi vizsgálatok segítenek kivédeni a
koraszülést kiváltó tényezőket.
Honlapunk segítségével segítünk felmérni a koraszülés várható kockázatát, valamint
információt nyújtunk a koraszülés megelőzéséhez, valamint a fenyegető és megindult
koraszülés legmodernebb kezeléséhez.
A praxisunkban az elmúlt 3 évben (2010-2013) alkalmaztuk a honlapon szereplő
módszereket, és sikerült a koraszülés átlagos előfordulását 66%-kal csökkenteni, valamint
imételt koraszülés vagy második trimeszteri újbóli magati veszteség "csak" 10%-ban fordult
elő olyan várandósoknál, akiknek már volt ilyen szomorú eset az előzményükben. Például
volt olyan páciensünk, akinek az előzményben már több magzati vesztesége, vagy koraszülése
is volt ugyanazon okból, és kezelési metódusunk segítségével végül egy érett, egészséges
gyermeknek adott életet.