Mesterséges (iatrogén) koraszülés

Mint tudjuk, sajnos vannak olyan betegségek, állapotok, melyek miatt a terhességet annak korától függetlenül azonnal be kell fejezni a magzat, vagy az anya egészségének, életének védelmében. Ez a befejezés általában császármetszéssel történik, azonban vannak esetek, amikor a hüvelyi szülés is megengedett. Ha nincs szükség azonnali, akut műtétre, akkor a 35.terhességi hét előtt magzati tüdőérlelő ijectiot adunk a kismamáknak, melynek lejárta után (24-48 óra) az újszülöttnek sokkal több esélye van alkalmazkodni illetve önállóan, támogatás nélkül lélegezni.

A terhesség befejezését követelő oko közé tartozik a

  • terhességi toxaemia súlyosabb formája,
  • HELLP-syndroma
  • magzat bizonyos fejlődési rendellenességei,
  • anyai és magzati vércsoport összeférhetetlenség,
  • terhességi epepangás
  • egyes anyai szívbetegségek súlyos formái,
  • terhességi zsírmáj
  • lepény leválás
  • elöl fekvő lepény (placenta praevia) vagy magzati ér (vasa praevia)
  • baleset

Természetesen a fent említett betegségek enyhe formái nem indokolják a várandósság idő előtti befejezését!

Az alábbiakban egyelőre bővebben a terhességi toxaemiáról beszélünk, tekintettel a betegség súlyos voltára és a hajlam kiszűrhetőségére.

A terhességi toxaemia (preeclampsia/gesztózis) az anya olyan általános megbetegedése, amely kizárólag terhességhez kötött, a terhesség második felében alakul ki, és három olyan alaptünete van, - magas vérnyomás (>140/90 Hgmm), testszerte vizenyő, fehérje vizelés - melyek súlyosbodása az anya és a magzat életét veszélyezteti. A tünetekhez, vagy azok valamelyikéhez súlyos esetben görcsroham társul, ekkor eclampsiáról beszélünk.
Statisztikai adatok alapján hazánkban a megbetegedésnek az összes szüléshez viszonyított előfordulása 5-10%, ami országosan 7 ezer-10 ezer toxicosisban szenvedő terhest jelent. Évente 700-1200 magzatot veszítünk el a betegség következtében.

Kiket veszélyeztet a toxémia? 
- akik már tudnak a magas vérnyomásukról, terhesség előtt is már kezelés alatt álltak, 
- vesebetegségük van, vagy előzményükben ez szerepel, 
- a kismamának családjában már előfordult toxémia, 
- akiknek ikerterhességük van, 
- cukorbetegek

A kórkép súlyosságára való tekintettel számos vizsgálatot végeztek a terhességi toxaemia hajlam kiszűrésére. A betegségre fokozottan hajlamos várandósok így lépéseket tehetnek a betegség megelőzésének érdekében valamint a tünetek korai észlelésében.

Az étrend változtatás: a sószegény étrenden kívül néhány züldség kifejezetten jó hatású, közöttük szerepel az ubroka, a főtt krumpli, a petrezselyem és még sokan mások, melyek kiváló vízhajtó hatásukról ismertek. Nagyon fontos a napi rendszeres vérnyomás mérés. A magas vérnyomásra fagyöngy és galagonya tea alkalmazható valamint az aroma terápiában jól ismert ylang-ylang. Természetesen ha ezekkel nem sikerül megelőznünk a magas vérnyomást, gyógyszeres kezelésre van szükség, melyek a magzatot nem veszélyeztetik, nem szedésük azonban sokkal nagyobb kockázatot jelent a betegség súlyosbodására! A fehérjevizelés ellenőrzésére a gyógyszertárakban vizelet tesztcsíkot is tudnak vásárolni a várandósok, mellyel otthon tudják vizsgálni a vizeletben található fehérje mennyiségét. Persze ez a tesztcsík nem 100%-os biztonságú, ezért a laboratoriumban végzett vizsgálatok nélkülözhetetlenek, azonban jó támpontot nyújtanak a kismamáknak betegségük észlelésében. A terhességi vizenyő (oedema) olyan tünet, melyet a kismamák magukon észlelnek a lábak, karok, ujjak, arc dagadásaként.

És ami a legfontosabb kulcsát adja a kérdésnek, a terhességi toxémia hajlam szűrésére vérvizsgálatot lehet csináltatni a terhesség 14-18. hetében, melyet a Magzati Diagnosztikai Központ végez. A vizsgálat eredményétől függetlenül a rendszeres laborkontrollokra szükség van valamint a vérnyomás mérés szintén elengedhetetlen a rutin terhesgondozói vizitek során.