Méhnyakzáró (cerclage) műtét

A cerclage (méhnyakzáró) műtét

A méhnyak elégtelenséget ma Magyarországon legtöbb kórházban a cerclage (ejtsd: szerklázs) műtéttel oldják meg. A műtét régi módszer, hatékonysága sokszor kérdésessé vált, de még mindig van létjogosultsága.
Végezhetünk megelőző és terápiás céllal műtétet, melynek során vastagabb fém vagy műanyag szállal körkörös varratot készítenek a külső méhszáj magasságában, hogy megakadályozzák a magzat idő előtti világra jövetelét.
Profilaktikusnak (megelőzőnek) nevezzük a méhnyakzárást (cerclage műtétet), ha azt terhesség alatt, még a belső méhszáj megnyílása előtt végezzük. Jobbára akkor kerül sor megelőző célzatú műtétre, amikor a beteg kórelőzményében több koraszülés, vagy középidős vetélés szerepel.
Terápiás célból végzett cerclage műtétről akkor beszélünk, amikor a terhes méh nyakcsatornája nyitott, a belső méhszáj tátong, sokszor a magzatburok a nyitott méhszájon keresztül előboltosul. A műtét feltételei és a műtéti előkészítés teljes mértékben megegyeznek a profilaktikusan végzett beavatkozásokéval. Természetesen eredményességüket tekintve jóval elmaradnak a megelőző jellegűektől.

Előnye természetesen a koraszülés megelőzése műtétes megoldással.
Hátrányai azonban számosak. Sajnos, ez a beavatkozás sem mentes a kockázatoktól, görcsöket és méhösszehúzódásokat okozhat, valamint megnőhet a fertőzésveszély is. Beindulhat a vajúdás, és koraszülés vagy akár a magzat elvesztése is bekövetkezhet, ha a műtét közben a burok megreped. A túlfeszített, vagy rosszul megválasztatott (pl. túl vékony, vagy rugalmatlan) varróanyag annyira bevághat, hogy a méhnyakban vágott sérülések (lacerációk), vagy elhalás alakulhat ki. A műtétet altatásban végzik.

Ha észlelik a méhnyak nagyfokú megrövidülését, vagy a méhszáj idő előtti nyílását, a kismamát azonnal ágynyugalomba kell helyezni. Ha lehet, akkor az ágyon fevő kismama láb felőli végén az ágyat kb. 10 cm-rel meg kell emelni. Ezáltal a méhnyak tehermentesül. Méhizom lazító (tokolitikum) gyógyszereket kell kapjon, valamint antibiotikum kezelést kell kezdeni, és elkezdődhet a magzati tüdő érlelése, az ún. szteroid profilaxis. Közben egy hüvelyváladék tenyésztést és egy laborvizsgálatot kell elindítani Teljes vérkép, és CRP, esetleg prokalcitonin vizsgálatokat kell levenni. A fehérvérsejt szám és a vérsüllyedés a terhesség alatt nem használható, mert mindig magasabb a referencia értéknél, gyulladás nélkül is! A méhszájat csak gyulladásmentes környezetben, zajló fertőzés nélkül szabad bezárni.
Ha minden körülmény adott (nincs fertőzés, negatív gyulladásos paraméterek, szteroid profilaxis után 48 órával), el lehet végezni a méhnyakzáró műtétet. Még olyan esetekben is van remény, amikor több ujjnyira kinyílt a méhszáj és feltárásnál a burok a hüvelybe boltosul. Tapasztalatunk szerint még ilyenkor is segíthet a cerclage (több sikeres esetünk is volt).
Fotó: A nyitott méhszájon keresztül látható a hüvelybe boltosuló magzatburok

Esetbemutatás:
Egy 30 éves harmadszor terhes várandós jelentkezett terhesgondozásra, akinek az előzményben egy 20 hetes középidős vetélése, valamint egy 24. hétre született súlyos koraszülése volt méhszáj elégtelensége miatt. A koraszülöttjét pár napon belül elvesztette.
Újabb terhességénél számítani lehetett az ismétlődésre, ezért a 18. héten Arabin pesszárium felhelyezését terveztük. Azonban ekkorra már 1 cm-re rövidült a méhnyak, így a pesszáriumot már nem tudtuk alkalmazni. Cerclage műtéthez készítettük elő, de mire a műtétre sor kerülhetett volna, már 3 ujjnyira (6 cm-re) nyitott méhszájat zártunk be. A terhességet így tovább tudta viselni a kismama. A 37. héten távolítottuk el a záró fonalat és végül a 39. héten szült egy egészséges kislányt, a burokrepedés után 30 perccel (!).

Műtéti típusok:
Leggyakrabban használt technika az ún McDonald-féle cerclage, melyet 1957-ben publikáltak elsőként. Korábban comb izom pólyából (ligamentum fasciae latae) készült természetes varróanyaggal végezték a műtétet (sec. Shirodkar), de manapság már léteznek szövetbarát és elég rugalmas szintetikus varróanyagok is.